VITAMIN – E

2,85 19,50  z DDV

Počisti
Šifra: vitamin-e Kategoriji: ,

Opis

VITAMIN E (Tokoferol)

INCI: tocopherol

Vitamin E se uporablja kot aktivno sestavino, ki ima mnogo različnih lastnosti.
Seveda je na prvem mestu njegova antioksidativna moč: ne samo, da ščiti olja pred žarkostjo, temveč tudi pomaga v boju proti prostim radikalom. Tokoferol lahko v koži zadrži več vlage, koža je posledično bolj napeta in zdrava. Izboljša tudi elastičnost kože, zato je nepogrešljiva sestavina anti-age krem in emulzij proti strijam. Vitamin E poleg tega zmanjša škodljive posledice UV žarkov, igra pa tudi veliko vlogo pri celični obnovi, celjenju ran in vzpodbuja protivnetno aktivnost kože. Prav zato ga pogosto najdemo tudi v kremah za sončenje in za po sončenju.
Čisti tokoferol je gosto tekoča, oljnata tekočina rumeno-rjave barve, topen v maščobah in netopen v vodi. Je neodporen na toploto in svetlobo. Tokoferol je zelo močen antioksidant, v nobenem primeru pa tokoferol ni konzervans. Tokoferol lahko upočasni proces žarkosti pri rastlinskih oljih vendar pa ne deluje zaviralno na rast bakterij in gliv, zato nima konzervirnih lastnosti.
Uporabljamo ga lahko za vse vrste emulzij za vse tipe kože, poleg tega pa ga lahko dodamo oljnim maceratom, hladilnim mazilom in drugim izdelkom z visoko vsebnostjo rastlinskih olj, saj jih uspešno ščiti pred prehitro oksidacijo in žarkostjo.
V kozmetiki se uporablja v količinah do 5%, vendar pa so klinične študije dokazale, da zadostuje že 1-2%.
Za upočasnitev procesa oksidacije rastlinskih olj pa zadostuje že 0,25-0,5% tokoferola.
Dodajamo ga v hladni C fazi, ker je občutljiv na toploto. Izogibajmo se  temperaturi nad  60° Celzija.
Čisti tokoferol hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Vitamina E oziroma tokoferola ne moremo uporabiti pri izdelavi mila, saj se zaradi visoke pH vrednosti in visokih temperatur uniči.

klicaj bela podlaga Tokopherola ne smemo zamenjati s tokoferil acetatom (INCI: tocopheryl acetate).

Organizem ga v telesu prepozna kot tokoferol in ga izkoristi, v kozmetičnih preparatih pa se njegovo antioksidativno delovanje, tako na koži kot pri varovanju pred žarkostjo, praktično izniči.

Dodatne informacije

Volumen

, , , ,