Soda bikarbona

1,47  z DDV
Količina: 250 g
V košarico
2,28  z DDV
Količina: 500 g
V košarico
3,35  z DDV
Količina: 1 kg
V košarico
16,00  z DDV
Količina: 5 kg
V košarico
75,00  z DDV
Količina: 25 kg
V košarico
Šifra: soda-bikarbona Kategoriji: ,

Opis

SODA BIKARBONA

 INCI: Sodium Bicarbonate

Soda bikarbona (jedilna soda) je bel prah, ki je topen v vodi in je brez vonja in okusa. Ta prah je s svojo vsestransko uporabnostjo presenetil že Egipčane, pred 150 leti pa so bili s strani farmakologov prepoznani tudi medicinski učinki sode. Kemijsko gledano je soda bikarbona popolnoma čist natrijev hidrogen karbonat (NaHCO3), s pH okrog 8 , ki se dandanes uporablja v kuhinji, v zdravstvu, za čiščenje, osebno higieno …

Nevtralizira želodčno kislino. Zelo dobro odstranjuje različne madeže. Ne mešamo jo s kisom, ker nevtralizira kislino v njem.

Soda bikarbona je odlično sredstvo za rahljanje in vzhajanje testa. Soda bikarbona se namreč pri segrevanju (nad 70 stopinj Celzija) ali ob stiku z dodatki, ki vsebujejo kisline (kislo mleko, pinjenec, jogurt, limonin sok ali kis) razgradi, pri čemer se sprošča ogljikov dioksid (CO2), ki nabrekne in rahlja testo. Zato je testu, ki ga pripravljamo z jedilno sodo, priporočljivo dodati pravo razmerje kisline: na pol žličke jedilne sode dodamo 250 ml kislega mleka, pinjenca, jogurta ali žlico limoninega soka ali kisa. Sodo bikarbono lahko dodamo tudi v testo za palačinke ali v jajčno zmes za omlete (pol žličke na 3 jajca).

Soda bikarbona je odlično sredstvo za temeljito pranje sadja in zelenjave, saj učinkovito odstranjuje umazanijo, parazite, ostanke zemlje, voska in pesticidov. Listnato zelenjavo in sadje z občutljivo lupino za 10 minut potopimo v raztopino vode in sode (na liter vode dodamo žlico sode) ter nato dobro operemo pod tekočo vodo. Za pranje druge zelenjave in sadja s tršo lupino pa lahko uporabimo zmes, ki jo pripravimo iz treh delov sode in enega dela vode. Površino sadja ali zelenjave z rokami temeljito zdrgnemo in nato dobro operemo pod tekočo vodo.
Čas kuhanja sveže zelenjave lahko skrajšamo za 20 do 30 odstotkov, če v vodo dodamo malo sode bikarbone (na liter vode dodamo ščepec sode). Kuhana zelenjava bo ohranila barvo in več hranilnih snovi.
Dodatek sode bikarbone (ščepec na liter tekočine) za polovico skrajša čas kuhanja stročnic.

Dodatne informacije

Teza

, , , ,