DOMA PEČEN KRUH

SESTAVINE:

60 do 70 dag moke (pirine ali druge domače) – na celo kocko kvasa lahko tudi do 1 kg (glede na velikost pekača)

1 kocka kvasa (Hofer; GERM je menda brez aditivov)

1 poravnana žlica soli (naravne, nemlete, brez kemikalij)

3/4 litrski kozarec vode (kozarec za vlaganje s pokrovom) – na 1 kg moke naj bo kozarec z vodo skoraj poln

Pekač s pokrovom (najboljši je glinen), dobra je tudi jenska skleda ali navadna kozica. Pomembno je, da ima pokrov, ki se prilega in se lahko segreva v pečici.

 

POSTOPEK:

Kvas, rahlo zdrobljen, damo v kozarec za vlaganje, nanj nasujemo poravnano žlico soli in jo zalijemo z mrzlo vodo. Na kozarec položimo pokrov, a ga ne zatesnimo. Postavimo ga na okensko polico k šipi na hladno, kjer naj ostane 24 ur (lahko še 6 ur dlje). Poleti damo ta kvasni nastavek v hladilnik.

V skledo s pokrovom za vzhajanje testa stresemo moko. Kvasni nastavek nad skledo (če slučajno pokrov ne tesni dobro) dobro pretresemo, nato ga vlijemo na moko, Če ostane še kaj na dnu, poplaknemo z malo vode, dodamo testu ter vse skupaj vmešamo s kuhalnico (ni treba popolnoma oblikovati testa). Pokrito testo naj vzhaja uro ali več. Ponovno ga s kuhalnico pregnetemo, tokrat je testo že redkejše in ga stepamo kot testo za krofe, dokler skoraj ne odstopi od kuhalnice – tega ročnega dela žal ne nadomesti noben stroj. Stepanje testa lahko čez čas ponovimo, ni pa nujno; vendar, večkrat ko ga stepamo, rahlejše bo.

Gretje pečice nastavimo na 220 ºC in vanjo hkrati položimo prazen pekač brez pokrova. Ko je pečica dodobra ogreta, pekač previdno vzamemo ven, da se ne opečemo, in dno rahlo posujemo z moko. Z lopatico prestavimo testo v pekač, ga po potrebi poravnamo in z ostrim nožem vrežemo v testo križ, da kruh med peko ne poka po svoj. Pekač pokrijemo s pokrovko. Morebitne luknje v pokrovki začepimo s plutovinastim zamaškom z zunanje strani. Tako dosežemo učinek peke v pari.

Pečemo na 220 °C 35 minut. Sedaj previdno odkrijemo pokrovko in odkrito pečemo še 20 minut na 180 °C.

Pekač vzamemo iz pečice in kruh zvrnemo na moker ožet prtič ter ga vanj zavijemo, Pustimo ga, da se ohladi. Ohlajen kruh lahko hranimo v pokriti posodi, v kateri smo ga pekli. Tako pečen kruh se ne drobi in ni trd.

Tako kruh spečemo kar spotoma, ko kaj delamo v kuhinji. Časovno nismo vezani, pač, ko se spomnimo, ga s kuhalnico stepamo in kot že rečeno, večkrat kot ga, bolj rahel bo. Bolj ko bo testo redko, večje luknje bodo v kruhu.

Pred peko lahko v testo vmešamo še nam ljube dodatke, kot so: olivno olje, posušene zdrobljene koprive, semena za kruh, prepraženo čebulo, mleto kumino, janež … Vendar predlagam, da prej osvojimo osnovno peko, da ne bodo dodatki vzrok morebitnega neuspeha.

DODATNO:

Če bi radi spekli ajdovega ali koruznega, takrat moko najprej poparimo z vročo vodo in ohlajeno vmešamo v osnovo kot dodatek.

 

Obilo uspeha pri peki in dober tek želim!

 

Recept nam je poslala Ga. Marjana Obreza iz Cerknice, ki je pridelovalka ekoloških pridelkov,  pridelanih po biodinamični metodi.

Kot pravi sama: “DOBRE STVARI JE TREBA DELITI!”

Tudi mi se strinjamo in se ji zahvaljujemo za recept.