BOŽIČNO VZDUŠJE KLJUB UMETNI JELKI

Že nekaj let so v modi umetne novoletne jelke.  So praktične, nakup opravimo 1x na nekaj let, iglice ne odpadajo, vsako leto prihranimo večje število mladih smrečic.

Imajo pa eno pomanjkljivost. Ne dišijo. Za božično – novoletni čas si moramo dišeči vonj pričarati. Kako najlažje storite sami, vam bomo povedali v tem sporočilu.

rumena-smrekca zelena-smrekca

Najprej je potrebno narediti kroglice. To so lahko klasični mali cofki, izdelani doma ali kupljeni. Lahko pa si volnene kroglice spolstite sami. Potrebujete le  mikano volno v različnih barvah in vročo milnico.

dsc_0089pop dsc_0087pop       

Na trakove mikane volne naredimo močno zategnjen vozel in okoli njega križno navijamo trak volne do željene velikosti. Kroglico namočimo v vročo milnico in jo manemo med dlanmi, dokler ne postane trdna in gladka. Potem jo splaknemo pod hladno vodo, ki smo ji dodali malo kisa. Kroglice posušimo in že so pripravljene za oblikovanje smrečice.

dsc_0090pop dsc_0092pop dsc_0095pop dsc_0097pop dsc_0098pop dsc_0100pop

Za smrečico si pripravimo:

  • Volnene kroglice
  • Pištolo za vroče lepljenje ali lepilo
  • Razne okraske, bleščice, pentljice
  • Trak za obešanje smrečice na jelko

 

Na podlago najprej postavimo kroglice in ko smo zadovoljni s postavitvijo, jih zlepimo med seboj. Na zgornjo kroglico pritrdimo vrvico in spoj zakrijemo s pentljo. Smrečico okrasimo z okraski. Tukaj dajmo domišljiji prosto pot. Ko smo zadovoljni z izdelkom, nam preostane le še, da nanj nakapamo eterična olja. Predlagamo vam nekaj mešanic, ali pa izberite le posamezno eterično olje iglavcev: smreka, jelka, bor, morda citruse: pomaranča, mandarina, limona, grenivka ali meditativna eterična olja: Mira in kadilna bosvelija.

 

BOŽIČNE MEŠANICE

 

 

 

Naj vam prišepnemo, da so dišeče smrečice lahko tudi lepo novoletno darilo. Lahko jih uporabimo kot dišavne smrekice v avtomobilu, zato jo bo vesel prav vsak lastnik jeklenega konjička.

Kot idejo za nosilce eteričnih olj na novoletni smrečici vam prilagamo še sliko storžev, na katere lahko direktno nakapljamo eterična olja, ali pa jih tako, kot kaže slika, malo okrasimo in na vrh prilepimo volneno kroglico, na katero apliciramo dišavo.

dsc_0084pop