SKISAJMO SI REPO V KOZARCIH

Pozimi si kar nekajkrat na mesec privoščimo kislo repo in zelje. Ne samo, da je to zdrava hrana, tudi okusna je. Kljub veliki ponudbi skisanih dobrot na policah trgovin je gotovo najboljše, če si kislo repo pripravimo kar doma. Delo ni težko, vemo pa, kaj je v kozarcih, ki si jih bomo že čez slabe tri tedne že lahko privoščili. Vse prevečkrat se zgodi, da domov iz trgovine prinesemo plastična kilska vedra skisane repe ali zelja, pa šele tik preden jih damo na štedilnik ugotovimo, da je vsebina, ali vsaj del nje,  pokvarjena in plesniva.

In kako se lotimo kisanja?

repa-in-sol-modraOlupimo in naribamo  repo, najbolje na dan za cvet (setveni koledar po Mariji Thun). Aroma bo tako boljša, barva vabljiva, okus kot je treba in obstojnost ne bo vprašljiva.

 

 

 

 

 

 

soljenje-repe

V posodo z naribano repo dodamo sol, 15 g na 1 kg naribane repe ( 1,5 do 2%).

 

 

 

 

 

 

mesanje-repeVse skupaj dobro premešamo in pustimo stati 2 uri.

 

 

 

 

 

 

repa-v-kisanju

Maso, ki je izločila kar precej vode, natlačimo v steklene kozarce (od kislih kumaric).

Na vrhu se nabere malo izcejene tekočine. Tako napolnjene kozarce rahlo pokrijemo s pokrovi. Kozarce postavimo v globok pekač, ker se med fermentacijo običajno nekaj tekočine iz kozarcev prelije. 3 dni pustimo stati kozarce pri temperaturi okrog 20°C v temnem prostoru. Po tem pokrove na kozarcih tesno privijemo. Kozarce spravimo na temno in hladno mesto in po treh tednih že lahko uživamo v slastni kisli repi.

Na enak način lahko skisamo tudi zelje. Le količina soli je za zelje 20 g na kg. Dodamo lahko še poper in lovorjev list. Postopek je v ostalem enak kot pri repi.