BALZAM ZA USTNICE V STIKU

Minuli hladni dnevi so nas prisilili, da smo pospravili torbice in vsebino prilagodili zimskemu času. Med uporabne predmete vsekakor velja uvrstiti tudi balzam za ustnice. Lanske »Labele« so obrabljene. Ko razmišljamo o njihovi ponovni uporabi pa naj vam prišepnem, da je malo za razmisliti, kaj uporabiti letos za nego naših ustnic.

torbica-z-labello

Običajni balzami za nego ustnic, ki nam jih veletrgovci nudijo kar ob blagajnah, so narejenih iz parafinskih derivatov (nafta). Človeška koža jih ne prepozna in se vanjo ne vpijejo- ostanejo na površini. Ko jih enkrat začnemo uporabljati, jih kar ne moremo nehati. Bolj si mažemo ustnice, bolj imamo občutek, da so suhe. Nastane učinek odvisnosti, kar opazimo šele takrat, ko preparat prenehamo uporabljati. Koža postane suha in signalizira potrebo po maščenju, mi pa to potešimo z uporabo parafinskih derivatov. Nastane začaran krog, kajti funkcije kože se ne morejo obnoviti tako hitro, da bi zadostno odgovorile na zmanjšano proizvodnjo maščob. Rešitev je seveda v uporabi kvalitetnih rastlinskih olj.

surovine-za-labeloZato smo vam pripravili recept.

16g čebelji vosek

14g kakavovo maslo

13g jojobino olje

6g karitejevo maslo

1g vitamina E

10 kapljic eterično olje (2 kapljici čajevca, 8 kapljic po izbiri)

 

Postopek:

V vodni kopeli razpustimo vosek, dodamo kakavovo maslo, karitejevo maslo  in olje. Takoj, ko so vse sestavine raztopljene, dodamo eterična olja in na koncu vitamin E. Nalijemo v stike in pustimo, da se masa strdi.

Še nasvet:
Obstaja veliko naravnih sestavin, ki obarvajo vaše ustnice v roza, rdečo, rjavo ali rahlo oranžno barvo. Za živo rdečo šminko lahko uporabite rdečo peso. Najboljša je posušena rdeča pesa v prahu. Kakav pa daje šminki lep rjav odtenek. Za svetlejšo šminko uporabite cimet v prahu ali pa kurkumo v prahu.

 

Še nekaj o delovanju posameznih sestavin v balzamu:

Čebelji vosek: naredi zaščitno plast, preprečuje izsušitev, daje elastičnost, ima antiseptični učinek.

Kakavovo maslo: ščiti in neguje kožo, gladi gubice, zmanjša znake suhe in razpokane kože

Jojobino olje: uravnava vlažnost in kislost kože, po strukturi tekoči vosek, bogat z vitaminom E, se hitro vpija.

Karitejevo maslo: kožo navlaži, zgladi in zmehča, za nego in regeneracijo razpokane kože

Vitamin E: podaljšuje rok trajanja mazila in ima negovalni učinek

EO čajevec: proti bakterijam in glivicam, pomirja, razkužuje, deluje protivnetno in krepi imunski sistem