ŠKROPIVO PROTI PLESNI PARADIŽNIKA

ŠKROPIVO PROTI PLESNI PARADIŽNIKA

V članku Antona Komata v eni od slovenskih revij sem zasledila članek o gojenju paradižnika na domačem vrtu ali kar v posodah na balkonu.

To že vemo, da je najbolje vzgojiti sadike iz semen nam ljube sorte. Več težav pa nam povzroča rast in razvoj plodov na sadikah. V zadnjih letih vse več vrtičkarjev nad paradižnike postavlja plastične ponjave ali pa jih goji v rastlinjakih. Bojijo se, da jim ves pridelek uniči gliva Alternarija, ki povzroča, da listi počrnijo in pridelek propade.

Znaki obolenja se najprej pojavijo na spodnjih listih v obliki rjavo črnih koncentričnih krogov. Listi porumenijo in odpadejo. Tudi na sadežih opazimo koncentrične kroge in v končni fazi celoten sadež počrni.


 

 

 

 

 

 

Da preprečimo propad pridelka,  vam predlagamo naravni recept za škropivo, ki ga vsak zlahka pripravi sam.

Sestavine:

Vse sestavine med seboj dobro premešamo tako, da najprej raztopimo sodo bikarbono v vodi. Rastlinska olja in eterično olje zmešamo skupaj in dodamo vodi s sodo bikarbono. Na koncu dodamo še detergent, vlijemo v škropilnico in razpršimo po paradižniku. Ni potrebno, da čakamo, da nam rastlina zboli. Najbolje je pršiti preventivno v času dežja, ko se glive dvignejo iz zemlje na rastlino in ko so spore gliv najdejavnejše.