IMAJO VAŠE OPRANE BRISAČE NEPRIJETEN VONJ? TUDI PRALNI STROJ POTREBUJE POMLADANSKO ČIŠČENJE

pralni stroj original

Pralni stroj je temeljito posegel v življenja gospodinj po vsem svetu. Konec je bilo dni za pranje perila, kuhanja ogromnih količin oblačil v velikanskih loncih, para z vonjem po milu, pa naporno splakovanje vsakega kosa perila posebej, ponekod na deželi tudi v ledeno mrzli vodi potokov.

Danes je samo po sebi razumljivo, da perilo naložimo v pralni stroj, dodamo detergent in pritisnemo gumb. Morda samo izberemo dan ali uro, ko je električni tok poceni.

Žal pa nas včasih preseneti neprijeten vonj perila po končanem pranju. Pri pogostem pranju pri nizkih temperaturah, se v notranjosti pralnega stroja razvijejo mikroorganizmi, ki povzročajo neprijeten vonj v stroju in na perilu. Naredijo se obloge na notranjih delih stroja, ki jih je potrebno odstraniti.

Za čiščenje pralnega stroja potrebujemo:

350 g pralne sode raztopimo v litru vrele vode. Ne uporabite aluminijaste posode, ker bo postala črna. Ko je pralna soda raztopljena, dodajte 4 l vrele vode. V boben pralnega stroja vlijte pripravljeno mešanico in stroj brez perila operite na najvišji temperaturi.

DSC_0282-pop   DSC_0287-pop   DSC_0288-popDSC_0291-pop  DSC_0292-pop

Po končanem pranju ponovite program izpiranja.

Sedaj očistite filtre.

Naslednja faza je pranje prav tako pri najvišji temperaturi z 2 l alkoholnega kisa, ki ga nalijemo kar skozi dozirno posodo. Kis bo stopil ostanke vodnega kamna.

DSC_0299-pop

Ko je pranje končano, izvlečemo dozirno posodo iz stroja in jo temeljito očistimo. Lahko uporabimo ščetko za čiščenje nohtov ali kar staro zobno krtačko. Očistiti je potrebno tudi prostor, kjer je nameščena dozirna posoda. Ta del je najtežje očistiti, vendar verjemite, vaš trud bo poplačan. DSC_0296-pop

Ko končamo z vsemi opravili, izberimo še enkrat program za izpiranje in ko stroj konča, le še očistimo gumo na vratih bobna in obrišemo steklo na vratih.

DSC_0297-pop

Še to: Ko prihodnjič zaključite s pranjem in odstranite perilo iz pralnega stroja, pustite vratca priprta. Notranjost stroja se bo osušila in mikroorganizmi bodo brez vlažnega okolja težje preživeli.