ZAKAJ NARAVNA ČISTILA

Malokdo ve, da je lahko, po podatkih Agencije za zaščito okolja, zrak v notranjih prostorih 10 do 100x bolj onesnažen od ozračja zunaj. Krivec za to so tudi gospodinjska čistila, ki oddajajo toksične snovi.

Pomislimo na naše najmlajše, ki se ravno začenjajo plaziti, mi pa jim tla očistimo s čistilom, ki vsebuje strupene kemikalije. Še ure in ure ostajajo strupene snovi na površini. Ne škodi jim samo direkten dotik, pač pa poteka absorbcija v telo tudi preko pljuč, z dihanjem.

Vse umetne dišave v čistilih, ki naj nam pričarajo vonj čistoče, z resnično čistočo nimajo nobene zveze. Hočejo le nas le premotiti, da dobimo lažni občutek čistoče že s prijetnim vonjem. Vse dišave, ki niso naravnega izvora (eterično olje), so škodljive. Ob tem se kažejo težave, kot so: glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože – seznam se še kar nadaljuje…, ki na prvi pogled nimajo nobene zveze z uporabo čistil, ko pa bolje premislimo, so povezane prav z zastrupljenostjo našega organizma s toksini.

Nasvet: ne kupite kozmetičnega izdelka, če zasledite besedo »fragrance« med seznamom sestavin.

Že zdrava pamet nam pove, da se je potrebno izogibati izdelkov, ki so označeni z opozorilnimi znaki.

nevarni-odpadki

Proizvajalci trdijo, da uporaba strupenih količin v manjših odmerkih ni škodljiva. Morda kratkotrajna ali enkratna uporaba ni škodljiva, se pa zato strupene snovi, ki so v tako označenih čistilih, nalagajo v našem organizmu in nam z leti uporabe začno škodovati. Ne nazadnje, pa se ostanki teh substanc kopičijo v vodi in okolju.

In kako se kažejo zastrupitve?

Neskončno število alergij, pa astma, glavoboli, motnje hormonskega ravnovesja, prezgodnja puberteta, zmanjšano število spermijev, prirojene okvare… in še bi lahko naštevali.

Kaj je še potrebno, da nas spravi iz udobne rutine vsakdanjika? To, da zbolimo sami, ali , Bog ne daj, naš otrok?

Vse zgoraj našteto naj nam bo za to zadosten razlog, da si naredimo domača čistila iz naravnih sestavin sami.