ŠE O CERTIFIKATIH NARAVNE KOZMETIKE

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Malo se še pomudimo pri certifikatih, ki garantirajo naravno in ekološko kakovost kozmetičnih izdelkov. Če ne utegnemo kdaj narediti svoje naravne kozmetike in moramo ponjo v trgovino, nas presenetijo polne police vseh mogočih izdelkov. Na hitro ne moremo vedeti, kaj lahko zdravega, oziroma negovalnega, pa vendar neškodljivega kupimo in nanesemo na kožo.

Pri nakupu naravne in ekološke kozmetike (nekateri jo ponesrečeno prevajajo tudi v »organsko« kozmetiko zaradi angleške besede »organic«, ki pomeni »ekološki«) moramo biti pozorni na njene sestavine ter predvsem certifikate, ki potrjujejo, da izdelek ustreza določenim »naravnim« ali »ekološkim« kriterijem.

Certificazione-BDIH    BDIH

 • Kozmetika je narejena iz testiranih biološko pridelanih zelišč in olj.
 • Ne vsebuje sintetičnih konzervansov, sintetičnih dišav ali barvil.
 • Ne vsebuje parafina, silikonov ali petrokemičnih derivatov.
 • 100 % naravno odišavljena s čistimi eteričnimi olji.
 • Dermatološko testirana.
 • Brez živalskih sestavin. Ni testirana na živalih.
 • Vsi vmesni proizvodi in embalaža so ekološko razgradljivi.
 • Sestavine niso gensko spremenjene.

natrue     NATRUE

 • Omejitev dovoljenih sestavin na vodo, naravne sestavine in sestavine, ki so enake ali zelo podobne naravnih sestavinam.
 • Podroben opis proizvodnih procesov izdelovanja naravne kozmetike in uporabljenih surovih materialov.
 • Natančno določena minimalna količina naravnih sestavin in ekološko pridelanih naravnih sestavin v izdelkih in natančno določena največja količina surovih materialov, ki so podobni naravnim sestavinam v vsaki od teh kategorij: naravna kozmetika – NaTrue *, naravna kozmetika z ekološkimi sestavinami – NaTrue ** in ekološka kozmetika – NaTrue ***.

   ecocert     ECOCERT

 • Standard dovoljuje dva načina izdelovanja kozmetičnih izdelkov – lahko gre za “naravni” ali “naravni in ekološki” kozmetični izdelek.
 • Če želi proizvajalec pridobiti certifikat za “naravni in ekološki” izdelek, mora biti 95 % sestavin pridobljenih s certificirano ekološko kmetijsko pridelavo, za certifikat “naravni” kozmetični izdelek, pa mora biti tako pridelanih vsaj 50 % sestavin.
 • V izdelkih ni dovoljena uporaba etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov in umetnih dišav oziroma parfumov. Izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih. Seznam sestavin mora biti potrošniku na voljo v razumljivem jeziku, obvezno pa mora biti uporabljena mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin INCI.

index      SOIL ASSOCIATION

Pridobljeni certifikat Soil Association je dokazilo o maksimalni vsebnosti organskih sestavin v izdelku, minimalni količini sintetičnih sestavin (samo tam, kjer so zaradi varnosti pri uporabnosti izdelka nujne, a morajo prestati toksikološke teste in biti biorazgradljive), minimalni predelavi in jasnosti označevanja vseh sestavin. Vse sestavine morajo biti zdravju neškodljive (izključene so vse potencialno toksične; tako na znanstveno dokazani kot »preventivni« osnovi). V njih ne sme biti nano delcev in gensko spremenjenih sestavin, niti snovi, ki bi izvirale iz ogroženih vrst.

Znak Soil Association je tudi potrdilo, da v izdelku ni močnih konzervansov (parabenov, uree, metildibromo glutaronitrila, kvarternija in triklosana), ostrih surfaktantov (detergentov – natrijevega lavril / lavret sulfata, amonijevega lavril sulfata), naftnih derivatov (tekočega parafina, propilen glikola, butilen glikola, dietilen glikola, polietilen glikola, mineralnih olj), dimetikona, umetnih dišav in barvil, otokrilena, dietanolamina (DEA), monoetanolamina (MEA), trietanolamina (TEA), pa tudi ne 1,4 – dioksana.

Izdelek pridobi certifikat in oznako tega združenja, če vsebuje sestavine z najmanj 70 % in do 95 % sestavin iz ekološke kmetijske pridelave in največ do 5 % sintetičnih snovi.
Sestavine morajo biti biološko razgradljive, ne smejo negativno učinkovati na okolje in imeti morajo opravljene toksikološke teste. Če kozmetični izdelek vsebuje le sestavine s 70 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom, potem se lahko poimenuje kot ‘narejen iz x % ekoloških sestavin’, če pa vsebuje sestavine s 95 % ekoloških sestavin, se lahko poimenuje ‘ekološki kozmetični izdelek’:

 • Izdelki, ki imajo v imenu oznako ORGANIC, morajo vsebovati najmanj 95 % organskih sestavin in sestavin organskega izvora.
 • Izdelki brez oznake ORGANIC v imenu morajo vsebovati najmanj 70 % organskih sestavin in sestavin organskega izvora. Deleži se ne nanašajo na končni kozmetični izdelek, temveč na vse sestavine v izdelku razen vode.

Voda ni vključena v delež organskih sestavin. Izjema: če izdelek vsebuje več kot 90% vode, je voda vključena v delež organskih sestavin
[/av_textblock]