DIŠEČA POMOČ ZA BOLJŠI UČNI USPEH

Nekateri otroci so komaj pričakali novo šolsko leto, drugi pa so s prvim šolskim dnem dobesedno ugasnili. Prav tem bo še kako prav prišla dišeča pomoč  eteričnih olj. Znanstveno je dokazano, da eterična olja delujejo na živčni sistem in na delovanje možganskih valov. Lahko poživljajo, lahko sproščajo. Isto eterično olje lahko deluje tako poživljajoče, kot sproščujoče, odvisno od uporabljene količine, pa tudi od časa aplikacije (zjutraj ali zvečer).  Je pa treba opozoriti, da moramo biti pri uporabi eteričnih olj, predvsem pri otroci, zelo previdni. Velja zakon: več je manj.

Eterična olja, ki izboljšujejo koncentracijo: limona, bazilika, limonska trava, pomaranča, cedra, rožmarin, evkaliptus, poprova meta.

Eterična olja, ki dvigajo samozavest: sandalovina, ylang ylang jasmin, bergamot, cedra, mirta

Eterična olja, ki blažijo strah pred neuspehom: komarček, ylang ylang, bazilika, kadilna bosvelija

 

MEŠANICA ETERIČNIH OLJ ZA VEČJO ZBRANOST

zbranost1 steklenička 5 ml

15 kapljic eteričnega olja poprove mete

20 kapljic eteričnega olja evkaliptus radiata

45 kapljic eteričnega olja rožmarin CT. cineol

Eterična olja nakapamo v 5 ml stekleničko  in dobro premešamo med dlanmi (posvaljkamo). To mešanico uporabljamo za izdelavo aromatične soli, izdelava olja ali razpršila, za aromasvetilko ali enostavno eno kapljico kanemo na robček in ga občasno povohamo.

Če uporabljamo oljno mešanico za odrasle, lahko količino eteričnih olj podvojimo, namesto evkaliptusa radiata pa izberemo evkaliptus globulus.

 

trema pred sprasevanjem-popOLJE PROTI TREMI

1 steklenička 10 ml

10 ml mandljevo olje

4 kapljice eteričnega olja geranija

4 kapljice eteričnega olja grenivke

2 kapljici eteričnega olja bazilike

V stekleničko nakapajmo najprej vsa eterična olja in jo posvaljkamo med dlanmi. Nato dolijemo mandljevo olje in zopet premešamo vsebino. Pred nastopom ali spraševanjem namažemo oljno mešanico po zapestju.

 

 

 

osvezilec zrakaOSVEŽILEC ZRAKA ZA BOLJŠO KONCENTRACIJO

1 steklenička s pršilko 100 ml

10 ml alkohola

90 ml hidrolata poprove mete

20 kapljic eteričnega olja limone

15 kapljic eteričnega olja rožmarina CT. cineol

10 kapljic eteričnega olja cedre

V steklenico nakapajmo najprej eterična olja, malo premešamo in dodamo alkohol. Dobro premešamo med dlanmi in dodamo hidrolatm ter ponovno premešamo. Uporabljamo tako, da popršimo prostor, v katerem se učimo. Uporabimo lahko tudi kot parfum pred preizkušnjo. Pred vsako uporabo dobro pretresemo.

 

 

Povzeto po reviji Bodi eko