ODSTRANIMO NAGLAVNE UŠI

S pričetkom šolskega leta je spet večja verjetnost, da se na glavah  vaših šolarjev ali malčkov v vrtcu pojavijo male zoprne živalce, ki prav nič ne izbirajo lastnika. To so naglavne uši. Nič ni pomembno, ali so lasje dolgi ali kratki, skodrani ali gladki, blond ali temni, umiti ali neumiti. Naselijo se na glavah otrok, od tu pa kaj hitro odidejo na obisk k staršev nadobudnežev, pa k sosedom, prijateljem in znancem. Pred njimi ni varen nihče.

lasne usi

V članku pred vami vam ponujamo nasvet za preventivo, sprej imenovan Izganjalec uši. Če otroka popršimo po laseh pred odhodom v vrtec ali šolo, precej zmanjšamo možnost, da se bodo na njihovih glavah naselile uši.

IZGANJALEC UŠI

100 ml razpršilka

100 ml hidrolat sivke

20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa

20 kapljic eteričnega olja limonske trave

10 kapljic eteričnega olja čajevca

Eterična olja nakapamo v razpršilko, posvaljkamo posodo med dlanmi in prilijemo hidrolat sivke. Vse še enkrat dobro premešamo  in popršimo otroke po lasišču in ovratniku. Pazite, da ne pride v stik z očmi!

close up of  a spray bottle drops on black background

Pred vsako uporabo vsebino dobro pretresemo.

Drugi preparat pa je Oljna obloga pri ušivosti, torej v času, ko so na laseh uši že prisotne. Ta obloga mehansko obda uši in gnide z neprepustnim ovojem, kar povzroči, da se zadušijo.

OLJNA OBLOGA PRI UŠIVOSTI ( za otroke)

100 ml steklenička

50 ml olja neem

50 ml sezamovega olja

15 kapljic eteričnega olja čajevca

15 kapljic eteričnega olja sivke

8 kapljic eteričnega olja citronele

6 kapljic eteričnega olja evkalipt

4 kapljic eteričnega olja klinčki

1 kapljica eteričnega olja cimet

 

Eterična olja nakapamo v stekleničko in jo posvaljkamo med dlanmi, da se olja dobro premešajo. Dolijemo še osnovni olji, neemovo in sezamovo olje in ponovno premešamo. Na vlažne lase nanesemo oljno mešanico in si na glavo poveznemo vrečko in kapo. Pustimo učinkovati vsaj 3 ure, še bolje čez noč. Nato si lase umijemo kot običajno.

 

Če uporabljamo oljno mešanico za odrasle, lahko količino eteričnih olj podvojimo.

 

Povzeto po reviji Bodi eko