GOVEJA JUHA ZA VEGETARIJANCE

Z nostalgijo se spominjamo obvezne goveje juhe ob nedeljskem kosilu. Po hiši je dišalo po prežgani čebuli in počasi brbotajoči juhi že od zgodnjih jutranjih ur.

Da pa v današnjih časih, ob vse večjem številu vegetarijancev, ti ne bi bili prikrajšani za domače nedeljsko kulinarično razvajanje, smo vam pripravili recept za tako imenovano »Bučno govejo juho«. Namesto mesa in kosti, damo v lonec sredico buče, torej peške in mehke dele sredice. Meso buče uporabimo za druge jedi, npr. polpete, gosto bučno juho, omako za testenine…

juha naslovna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sestavine:

  • 500 g bučne sredice
  • 3 l vode
  • 2 ščepa soli
  • 1 manjši por
  • korenina in vejice peteršilja
  • 3 korenčke
  • vejica zelene ali košček gomolja
  • košček kolerabe
  • 1 svež paradižnik ali malo mezge
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep žafranike
  • nekaj zrn celega popra
  • polovico na plošči popečene čebule
  • 2 zrna česna

Priprava:

Bučo prerežemo in izrežemo sredico. Peške buče z mehko sredico damo v lonec, prilijemo vodo in damo kuhati. Dodajamo sol, zelenjavo in začimbe. Pol pokrito kuhamo, da vre čisto narahlo, 1 uro. Juho nato precedimo. Lahko jo ponudimo čisto ali s kakšno zakuho.

 

juha v krozniku