KAJ MORAMO VEDETI, PREDEN ZAČNEMO UPORABLJATI ETERIČNA OLJA

Eterična olja lepo dišijo, z njimi lahko preprečimo veliko težav, nekatere tudi pozdravimo. Pri vsem tem pa je treba vedeti, kakšno eterično olje kupujemo. Napisi na stekleničkah, da je vsebina 100% eterično olje ne pomeni, da je vsebina res taka. Zato je treba na začetku vedeti o eteričnih oljih malo več.

Ko uporabimo izraz aromaterapija, najprej pomislimo na vonj. To je sicer ena od značilnosti aromaterapije, vendar je aromaterapija veliko več kot le vonj. Uradna definicija aromaterapije je: Aromaterapija predstavlja nadzorovano uporabo eteričnih olj za okrepitev in izboljšanje fizičnega, čustvenega in duševnega zdravja.

 

NEKAJ ZGODOVINSKIH DEJSTEV

Eterična olja so ljudje uporabljali že pred več tisočletji.

Stare civilizacije so jih uporabljale za medicinske namene, za nego telesa, v različnih verskih obredih in za balzamiranje. Pri Egipčanih so bila zelo priljubljena eterična olja mira, cedra in kadilo. Grki so povzeli ta znanja od Egipčanov, Rimljani pa od Grkov.

V Indiji so v Ajurvedski medicini uporabljali predvsem izvlečke zdravilnih rastlin, medtem ko so v Arabci znani po izdelavi dišav in parfumov.

V Babilonu so eterična olja uporabljali za dezinfekcijo templjev. Ob padcu Rimskega imperija se je precej znanja o uporabi eteričnih olj izgubilo.

Z začetkom križarskih vojn in vrnitvijo vitezov Templarjev so eterična olja znova osvojila Evropo. Postala so tako zelo cenjena, da so jih uporabljali tudi kot plačilno sredstvo.

V 15. Stoletju je uporaba eteričnih olj naraščala. Ljudje so ugotovili, da so tisti, ki so bili v stiku z eteričnimi olji, redko ali sploh niso zboleli za nalezljivimi boleznimi. S prihodom industrijske revolucije so rastline in njihovi izvlečki izgubljali na pomenu, vendar se danes to stanje precej popravlja.

 

KAJ SO ETERIČNA OLJA

Eterična olja so hitro hlapljive, visoko koncentrirane substance, ki se pridobivajo iz različnih delov aromatičnih rastlin, z različnimi postopki. Ti so lahko parna destolacija, hladno stiskanje, z enfloracijsko metodo, ekstrakcijo s topili, hidrodifuzijo in ekstrakcijo s tekočim ogljikovim dioksidom.

Topna so v rastlinskih oljih, maščobah, voskih in alkoholu. V vodi niso topna. .

Rastlineproizvajajoeterična olja za zaščitopred škodljivci, boleznimi, mrazom, za privabljanjeopraševalcevin kot pomoč zapreživetje v težkihrazmerah.

V telo se absorbirajo skozi kožo in preko nosne sluznice v roku od 15 minut do 12 ur. Od tod zelo hitro preidejo v medcelično tekočino, krvni in limfni sistem in se na ta način prenesejo po celem telesu. Izločanje eteričnih olj se odvija preko urina, blata, znoja in daha. Normalni zdravo telo izloči eterična olja v roku od 3 do 6 ur, medtem ko jih nezdravo (debelo, bolno, ostarelo) telo izloča tudi od 12 do 14 ur.

 

KAKO PREPOZNAMO KVALITETO ETERIČNIH OLJ

Eterična olja lepo dišijo, z njimi lahko preprečimo veliko težav, nekatere tudi pozdravimo. Pri vsem tem pa je treba vedeti, kakšno eterično olje kupujemo. Napisi na stekleničkah, da je vsebina 100% eterično olje ne pomeni, da je vsebina res taka. Zato je treba na začetku vedeti o eteričnih oljih malo več.

Da bi se prepričali, da kupite res kvalitetno eterično olje, je potrebno vedeti, kaj mora pisti na steklenički:

 • latinsko ime roda in vrste rastline
 • del rastline
 • način pridobivanja olja
 • glavne kemijske sestavine (kemotip eteričnega olja)
 • država, v kateri je rastlina rasla
 • način vzgoje
 • lot številko
 • datum veljavnosti eteričnega olja

V svetu zadovoljujejo merila kemotipiziranosti le nekateri proizvajalci in distributerji eteričnih olj, hkrati pa se s tem tudi kaže stopnja strokovnosti nekega aromaterapevta oziroma centra ali šole in ne nazadnje tudi trgovine.

 

KAKO HRANIMO ETERIČNA OLJA

Eterična olja so zelo občutljiva in zelo hlapljiva, zato jih je treba hraniti v temnih steklenicah , v temnem in hladnem prostoru. Stekleničke odpiramo le, če želimo uporabljati olje, saj kisik povzroča oksidacijo, medtem ko olje izgubi okus in učinek.

 

KAKO UPORABLJATI ETERIČNA OLJA

Obstajata dva pristopa uporabe eteričnih olj: angleški in francoski.

Angleški model aromaterapije ne zahteva medicinske izobrazbe in se bolj kot z zdravljenjem bolezni ukvarja z lajšanjem stresa, nego kože, aroma terapevtskimi masažami in vzdrževanjem psihofizične vzdržljivosti. Eterična olja uporabljajo izključno zunanje; v pripravkih za kožni nanos, v kopelih, inhalacijah in za odišavljanje prostorov.

Francoski pristop zahteva od aroma terapevtov medicinsko izobrazbo. Zdravniki po končanem študiju opravijo specializacijo. Francoski zdravniki pacientom predpišejo recept za aroma terapevtske pripravke, ki jih potem za bolnike pripravijo v lekarni. Taka zdravila vnašajo v telo kot običajna zdravila, preko kože, sluznic, inhalacij in zaužitja.

 

NUJNA OPOZORILA OB UPORABI ETERIČNIH OLJ

Stekleničke eteričnih olj hranite izven dosega otrok!

Hranite eterična olja stran od lakiranih površin, ker lahko poškodujejo glazuro. Kljb temu dejstvu večina eteričnih olj ne škoduje človeškemu tkivu.

Ne nanašajte nerazredčenih olj na kožo. Edina izjema je uporaba čiste sivke, ki se jo kapne na manjše opekline ali ureznine.

Pazite, da eterična olja ne pridejo v stik z očmi. Če se to kljub vsemu zgodi, ne mencajte oči, takoj jih izperite z osnovnim oljem. Na kosem vate nanesite osnovno olje in si z njim pobrišite oko, po tem pa si ga lahko izperete z vodo.

Nikoli ne uživajte eteričnih olj, niti jih ne uporabljajte rektalno in vaginalno. To storite le, če vam tako svetuje vaš zdravnik.

Citrusna olja, še posebej bergamot, povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo pred izpostavljanjem sončnim žarkom ali obiskom solarija. Lahko vam povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Izogibajte se nanašanju citrusnih olj na kožo, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice ali izrazite temne pege. Obstaja neznatna možnost, da citrusna olja pospešijo razvoj teh stanj.

Ne uporabljajte eteričnega olja, o katerem nimate odgovarjajočih in izčrpnih informacij.

Izogibajte se dolgotrajnejši uporabi istega eteričnega olja (na primer vsak dan več kot 3 mesece), ker obstaja neznatna možnost, da se razvije preobčutljivost na to olje.

V primeru, da ste alergik ali imate občutljivo kožo se priporoča, da se naredi enostavno testiranje ali preizkus s pomočjo obliža.

Če imate epilepsijo, se je potrebno izogibati eteričnim oljem rožmarina, koromača in žajblja, ker obstaja velika verjetnost, da lahko njihova uporaba sproži astmatični napad.

Nekateri homeopati menijo, da vsa eterična olja izničijo ali oslabijo učinek homeopatskih pripravkov. Drugi menijo, da tako delujejo le eterična olja, ki vsebujejo kamfor. Vsekakor je najpametneje, če svojega homeopata obvestite o uporabi eteričnih olj.

p.s.:

 • Ko sem pred leti obiskovala Tečaj aromaterapije pri nas najbolj znani certificirani aromaterapevtki Melani Kovač, nam je vse, zgoraj opisane resnice, še prav posebej položila na srce. Hvala Melani!
 • Svetovano odmerjanje eteričnih olj v opisu je povzeto po knjigi Aromaterapija, Nataše Špiranec Maurer
 • Opisi posameznih eteričnih olj so povzeti po knjigi V svetu dišav, avtorjev Dr. med. Beate Rieder in Freda Wollnerja, v prevodu Pike Rajnar